Monday, June 17, 2013

Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη!

Η επίσημα καταγεγραμμένη ανεργία διαρκώς ανεβαίνει (περίπου 27%) και οι αξιωματούχοι της ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση κάνουν δηλώσεις και καταστρώνουν σχέδια και δράσεις για τη μείωσή της ενώ οι ίδιοι τη δημιούργησαν και συνεχίζουν να την αυξάνουν. Την ίδια στιγμή κλείνοντας την ΕΡΤ προσθέτουν μερικές ακόμα χιλιάδες εργαζόμενους στη λίστα των ανέργων. Ο τρόπος που πάρθηκε η απόφαση, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου της μιας νύχτας (να πως καταργείται η γραφειοκρατία…!), περιφρονώντας το κοινοβούλιο και το σύνταγμα στα οποία ορκίζονται, δείχνει το τι μας περιμένει. Αυτό που ζούμε είναι μια διαρκής χούντα της κυβέρνησης, της ΕΕ, του ΔΝΤ και των εργοδοτών. Η λύση που προτείνουν είναι φτηνοί και υποταγμένοι εργαζόμενοι σε μια κοινωνία που βασιλεύει ο φόβος και η άγνοια.
Στα πεντάμηνα προγράμματα στην τοπική αυτοδιοίκηση προβλέπονται αμοιβές «κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας» όχι μεγαλύτερες των 490 ευρώ και για νέους κάτω των 25 ετών όχι μεγαλύτερες των 427 ευρώ. Το φάρμακο για την ανεργία είναι η παραβίαση, όπως οι ίδιοι λένε, του κατώτατου μισθού που οι ίδιοι μείωσαν το 2012 απ’ τα 750 στα 580 ευρώ. Οι δουλειές που μας επιφυλάσσουν είναι του ποδαριού με μισθούς χαρτζιλίκι και με μισή ή καθόλου ασφάλιση. Με διάφορες επιδοτήσεις του ΟΑΕΔ και προγράμματα μαθητείας και πρακτικής άσκησης προσφέρουν τζάμπα εργατικό δυναμικό στους εργοδότες. Είναι φανερό ότι χρησιμοποιούν την ανεργία για να καθιερώσουν ένα μοντέλο εργαζόμενου εξαθλιωμένου, «ελαστικού», χωρίς δικαιώματα και αξιοπρέπεια, έτοιμου να πατήσει πάνω στο συνάδελφό του για να επιπλεύσει. Τέτοια είναι η ανάπτυξη που επαγγέλλονται. Μία χώρα παράδεισο για τους επενδυτές, ντόπιους και ξένους, και κόλαση για τους ανέργους και τους εργαζόμενους. Εμείς όμως δεν θέλουμε τέτοια ανάπτυξη. Διεκδικούμε λιγότερη δουλειά – δουλειά για όλους, με μισθούς που να μπορεί να ζήσει κάποιος αξιοπρεπώς.
Δεν θα απελπιστούμε, δεν θα απομονωθούμε, δεν θα κλειστούμε στον εαυτό μας. Θα παλέψουμε μαζί με τους εν ενεργεία εργαζόμενους για ανατροπή αυτής της πολιτικής της κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ, μιας πολιτικής που θυσιάζει το λαό στο βωμό των επιχειρηματικών κερδών. Θα αναπτύξουμε συλλογικά την αλληλεγγύη μας για να επιβιώσουμε και να τους ανατρέψουμε. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να μείνουμε σιωπηλοί!

Διεκδικούμε:

  • Επίδομα ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις, για όλο το διάστημα της ανεργίας
  • Ο χρόνος της ανεργίας να προσμετράται στα συντάξιμα χρόνια
  • Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (σφράγισμα – ανανέωση των βιβλιαρίων υγείας) για όλο το διάστημα της ανεργίας
  • Καμία απόλυση σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (είμαστε ήδη αρκετοί!)

No comments:

Post a Comment