Monday, December 2, 2013

Χιλιάδες στις ουρές του ΟΑΕΔ ή χιλιάδες στο δρόμο του αγώνα για να πάρουμε όλα όσα μας ανήκουν;


Λύνει το πρόβλημα της ανεργίας σου μια 5μηνη παράταση «ζωής»; 


Τα πεντάμηνα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, το σύστημα επιταγών κατάρτισης και όλα τα αντίστοιχα υποτιθέμενα προγράμματα «αποκατάστασης» των ανέργων, δεν αποτελούν εργασία, αλλά την ψευδαίσθηση της. Αδιαμφισβήτητα το μοντέλο της εργασίας αλλάζει οριστικά. Οι 1,5 εκατομμύριο άνεργοι αποτελούν μια τεράστια δεξαμενή εργατικού δυναμικού την οποία το κράτος και οι εργοδότες μπορούν να χρησιμοποιούν ανάλογα με τις ανάγκες τους, στην ουσία αποτελούν τα πρώτα πειραματόζωα για τα νέα μοντέλα «δουλειάς». Τα πεντάμηνα προγράμματα, και οι όποιες παραλλαγές τους, στοχεύουν στο να μας διατηρήσουν στα όρια της επιβίωσης, ώστε τ’ αφεντικά να μπορούν να μας χρησιμοποιήσουν ξανά και ξανά σαν αναλώσιμα υλικά, μέχρι να μας ξεζουμίσουν και να μας πετάξουν.

Όμως η ζωή δεν είναι να δουλεύεις πενθήμερο 8ωρο για 500 ευρώ τον μήνα, χωρίς συντάξιμα ένσημα και γνωρίζοντας ότι μετά από μερικούς μήνες θα βρεθείς πάλι στον δρόμο. Το ότι έχεις μια «δουλίτσα» σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι έχεις δουλειά. Αυτή θα είναι η «ζωή» σου από εδώ και μπρος; Αυτή τη «ζωή» ονειρεύτηκες για τον εαυτό σου και για τους γύρω σου;

Το νέο καθεστώς φθηνής εργασίας που κάλυψε τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υποβαθμισμένων λόγω των εφαρμοζόμενων πολιτικών των απολύσεων και της ιδιωτικοποίησης κάθε δημόσιου αγαθού δημοσίων υπηρεσιών πανελλαδικά, θεωρήθηκε τόσο πετυχημένο, ώστε φέτος εξαπλώνεται σε σχολεία, ΚΕΠ, ασφαλιστικά ταμεία, δικαστήρια και την Εκκλησία της Ελλάδος!


Λείπει ο Μάρτης απ’ τη … σαρακοστή;

Από το σύγχρονο δουλεμπόριο δεν θα μπορούσε να μείνει απ’ έξω ο ιδιωτικός τομέας, ο οποίος τροφοδοτήθηκε επίσης με τζάμπα εργασία για τ’ αφεντικά μέσω της «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας» (2χρονα προγράμματα για επιδοτούμενους ανέργους) και κυρίως της «επιταγής εισόδου στην αγορά εργασίας» 35.000 άνεργων νέων ως 29 ετών, που εργάζονται με τη μορφή «πρακτικής άσκησης» εδώ και μήνες απλήρωτοι. Η πληρωμή προβλέπεται πολλούς μήνες μετά την λήξη του 5μηνου και σε πολλούς δεν έχει δοθεί ούτε το ποσό που δικαιούνται από την παρακολούθηση του σεμιναρίου.


Να δεις τι σου ’χω για μετά… προτάσεις Δούκα (πρώην υπουργός της Ν.Δ.)

Όταν τον Ιανουάριο του 2013 ο πρώην υπουργός της Ν.Δ., Πέτρος Δούκας, πρότεινε τη δημιουργία «ταξιαρχιών δωρεάν εργασίας», αυτές πραγματικά αφορούσαν την «δωρεάν παραχώρηση εργατών και υπαλλήλων για τρεις μήνες, στην πολιτεία, την τοπική αυτοδιοίκηση και τον ιδιωτικό τομέα».
Όχι, μην παρασύρεσαι, ο πρώην υπουργός δεν είναι, όπως φαίνεται εκ πρώτης όψεως, φασίστας. Αλλά ένας καλός κι ευαίσθητος άνθρωπος που ενδιαφέρεται για την ψυχική υγεία των ανέργων, καθώς υποστηρίζει ότι «η υποχρεωτική δωρεάν εργασία θα βοηθήσει τους άνεργους να ξετριφτούν» έτσι ώστε να νιώσουν ψυχολογικά όμορφα. Κάτι θα ξέρει ο πρώην υπουργός, εξάλλου το έχουν πει (και το έχουν αναρτήσει και σε επιγραφή στην είσοδο του Άουσβιτς) οι ναζί πολιτικοί του πρόγονοι: “Arbeit Macht Frei” , «η εργασία απελευθερώνει» και σε κάνει να νιώθεις όμορφα. Μη νομίσεις ούτε για ένα λεπτό ότι πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Ταξιαρχίες εργασίας υπάρχουν ήδη στην Ουγγαρία, μέλος κι αυτή της προοδευτικής καi εκσυγχρονισμένης ΕΕ.


Ο ΦΟΒΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ!

Αν συναινούμε σε αυτά που εφαρμόζουν και σε αυτά που μας ετοιμάζουν, αν εξαθλιωνόμαστε και δεν αντιδρούμε, αν αποδεχόμαστε μοιρολατρικά ότι «έτσι είναι τα πράγματα», τότε κάνουμε πιο εύκολα τα πράγματα για τους από πάνω.
Αν όμως καταφέρουμε να μιλήσουμε μεταξύ μας και ακόμα παρά πέρα να προχωρήσουμε μαζί και να συντονίσουμε τις πρωτοβουλίες ενάντια στην ανεργία. Τότε όλοι εμείς θα γίνουμε η δύναμη κάθε μικρού αγώνα που παρεμβαίνοντας θα αναδεικνύει και θα μάχεται το σύγχρονο σκλαβοπάζαρο σε κάθε εργασιακό χώρο και κάθε γειτονιά.
Αν επιδιώξουμε την συναδελφική οργάνωση με τους εργαζόμενους των προγραμμάτων του νέου μας «εργοδότη» που λέγεται ΟΑΕΔ όπως και με όλους τους εργαζόμενους, τότε σίγουρα θα έχουμε βοηθήσει στη συγκρότηση ενός εργατικού κινήματος που θα έχει τη διάθεση να συγκρουστεί συνολικά με αυτή τη πολιτική που εξαθλιώνει τις ζωές μας, τη πολιτική της καταστολής κάθε κοινωνικού και εργατικού αγώνα και του επιταχυνόμενου φασισμού. Αυτή η πολιτική Κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ πρέπει να ανατραπεί και αυτοί οι πολιτικοί να εξαφανιστούν για να πάψουν να διαλύουν τις ζωές μας και να συντρίβουν τα όνειρα των παιδιών μας. Αυτούς που θέλουν να μας τρομοκρατούν οφείλουμε να τους κάνουμε να μας φοβούνται. Ο φόβος πρέπει ν΄αλλάξει στρατόπεδο.



No comments:

Post a Comment