Wednesday, April 24, 2013

Δεν είμαστε αόρατοι!



Μετά από τρία χρόνια «εθνικής σωτηρίας» από κυβερνήσεις-ΕΕ-ΔΝΤ και λεηλασίας για κοινωνικά και εργατικά δικαιώματα, είναι φανερό ότι: δύσκολα μπορεί να ξεχωρίσει κανείς τα όρια μεταξύ ανεργίας και εργασίας. Εκατοντάδες χιλιάδες περιπλανιούνται από την ανεργία στην ημιαπασχόληση ή στην εκ περιτροπής εργασία με 2-3 μεροκάματα την εβδομάδα και στην απλήρωτη εργασία. Ο ίδιος ο βασικός μισθός έχει γίνει χαρτζιλίκι (460 ευρώ καθαρά για εργαζόμενους άνω των 25 ετών). Η απλήρωτη εργασία γίνεται καθεστώς με την κάλυψη της κυβέρνησης και της δικαιοσύνης. Η δολοφονική επίθεση ενάντια στους εργάτες γης στη Μανωλάδα που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους είναι παράδειγμα της εργοδοτικής-φασιστικής βίας απέναντι στους εργατικούς αγώνες. Είναι μια εικόνα απ’ το μέλλον που μας ετοιμάζουν (ας θυμηθούμε τους επιστρατευμένους γιατρούς και ναυτεργάτες που επίσης διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα τους).
Οι νέες θέσεις εργασίας που υπόσχονται είναι συμβάσεις λίγων μηνών (5μηνες κτλ) χωρίς δώρα, διετίες και τριετίες, επιδόματα αδείας, οικογενειακά, σπουδών και ειδίκευσης. Το «λιγότερο κράτος» σε παιδεία, υγεία, κοινωνικές παροχές, τα χαράτσια και οι φόροι συμπληρώνουν το πάζλ της νέας φτώχειας και εξαθλίωσης.
Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα απ’ αυτούς. Η ανάπτυξη που μας υπόσχονται θα είναι τύπου Μανωλάδας, με μισθούς πείνας, ασυδοσία και φοροαπαλλαγές στους επενδυτές. Το ζήτημα όμως είναι τι κάνουμε εμείς.
Η ανεργία και η φτώχεια δεν είναι ντροπή, είναι η άλλη όψη του πλούτου και της πολυτέλειας για τους λίγους! Διεκδικούμε όχι ψίχουλα και ελεημοσύνες αλλά ζωή και αξιοπρέπεια για μας και για όλους τους εργαζόμενους. Όλοι μαζί μπορούμε να τους ανατρέψουμε. Η οργάνωση, η διεκδίκηση και η αλληλεγγύη είναι μονόδρομος για μας.

Όλοι την Τρίτη 30/4 (παραμονή της πρωτομαγιάτικης απεργίας) στην παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ (Χασιάς 135) στις 10:30 πμ.

Διεκδικούμε:
  • Επίδομα ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις, για όλο το διάστημα της ανεργίας
  • Ο χρόνος της ανεργίας να προσμετράται στα συντάξιμα χρόνια

No comments:

Post a Comment